Українська література

Електронний підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти
  • Олександр Борзенко
  1. Вступ. Художнє слово в житті людини

    У цьому розділі ми з’ясуємо, що таке література, як у ній відтворюється життя, побут, звичаї, духовні цінності людини. Поговоримо про значущість читання в житті особистості.

  2. Малі жанри фольклору та літератури

    У цьому розділі ми поговоримо про те, що таке усна народна творчість, чим вона відрізняється від літератури. Пригадаємо, які фольклорні твори ви вже знаєте. З’ясуємо, які бувають малі жанри фольклору та літератури, дізнаємося багато нового про  прислів’я, приказки, загадки.

  3. Народні та літературні казки

    У цьому розділі ми поговоримо про казки. Пригадаємо, які існують види народних казок. Познайомимся з чарівною казкою «Яйце-райце» та її героями. З’ясуємо, що таке літературна казка, чим вона відрізняється від народної. Дізнаємося, про письменників, які створили літературні казки, — Івана Франка, Лесю Українку, Валерія Шевчука та прочитаємо їхні твори.

  4. Минуле українського народу: легенди, перекази, літописні оповіді

    У цьому розділі ми поговоримо про українські легенди й перекази та літературні твори, основою яких вони стали. Дізнаємося, чим легенда відрізняється від казки, як завдяки давнім переказам зберігається пам’ять про визначні події в історії нашого народу. 

  5. Україна і я

    У цьому розділі ми поговоримо про поетичні твори, у яких поети виявили свої щирі почуття до Батьківщини.

  6. Рідна природа

    У цьому розділі ви прочитаєте твори про природу рідного краю. Дізнаєтеся про те, як майстри слова створюють її неповторний образ. Познайомитеся з персонажами-тваринами, які здатні виявляти дивовижну вірність, любов.

  7. Світ дитинства

    Із цього розділу ви дізнаєтеся про внутрішній світ ваших однолітків, спрямованість їхніх інтересів, формування характерів.

  8. У пошуках пригод і чудес

    З цього розділу ви дізнаєтеся про повість-казку та пригодницькі твори. З’ясуєте, як історичне минуле впливає на сучасне життя.

  9. Узагальнення та систематизація вивченого

    У цьому розділі ми з’ясуємо, чого навчилися під час роботи за цим підручником, узагальнимо й систематизуємо знання за темами, що вивчались упродовж семестру.